Ce facem când pisica se urcă pe masă?

Mulţi dintre noi ne-am confruntat cu această problemă la un moment dat şi nu am ştiut ce să facem ca să dezvăţăm pisica. Pedepsirea ei pentru acest comportament o va face să se teamă de noi şi eventual nu va mai urca pe masă când suntem prezenţi. Însă o va face când nu suntem acolo, deci nu se va rezolva problema.

Atunci când pisica se urcă pe masa din bucătărie sau pe orice altă mobilă unde nu are voie, trebuie să ne punem în pielea ei, să aflăm ce anume găseşte acolo şi să îi oferim o alternativă mai potrivită.

Există multe motive pentru care pisicile urcă pe mese, motive pe care le voi prezenta mai jos.

  • pisicile găsesc adesea resturi de mâncare, fie pe masă, fie în chiuvetă, dacă nu spălăm vasele după ce mâncăm. În acest caz, ce putem să facem este să curăţăm de fiecare dată masa şi să nu lăsăm nimic de mâncare pentru pisică care, dacă nu va mai găsi ce caută, nu va mai avea de ce să se urce acolo. Acesta este şi cazul lui Tomi, care de multă vreme nu s-a mai urcat pe masă. Este adevărat că din când în când mai porneşte să exploreze, dar dacă nu găseşte nimic, se lasă păgubaş.
  •  masa poate fi locul ideal de unde pisica priveşte pe fereastră mişcarea de afară. Alternativa poate fi o poliţă pusă la fereastră sau un copac pentru pisici de unde să privească păsările sau oamenii care trec pe acolo.

  •  pe masă se află o plantă de apartament pe care îi place să o roadă sau mici obiecte cu care îi place să se joace. În acest caz, trebuie îndepărtate toate acestea de pe masă.
  • pisicii îi place să doarmă acolo deoarece este suficient loc să se întindă. Pentru asta îi putem oferi alte culcuşuri spaţioase şi poliţe la înălţime sau îi putem pune o păturică pe un pervaz unde să se întindă şi să doarmă.

  • masa poate fi un loc de refugiu atunci când pisica se simte ameninţată de alte animale din casă sau de copiii care o necăjesc. Alternativa este oferirea de alte locuri la înălţime cu ajutorul copacilor pentru pisici sau al poliţelor. În paralel, dacă există conflicte între pisici, trebuie să lucraţi la rezolvarea acestora pentru a scădea nivelul de stres al animalelor. Copiii trebuie învăţaţi cum să interacţioneze cu pisica şi cum să o respecte şi să o lase în pace atunci când aceasta nu doreşte să se joace.
  •  căutarea atenţiei proprietarului. Chiar şi faptul că o luaţi în braţe, o certaţi şi o puneţi jos poate fi o formă de atenţie pe care aceasta şi-o doreşte. Ca să nu întăriţi acest comportament, atunci când găsiţi pisica pe masă încercaţi  să nu stabiliţi contact vizual, spuneţi-i un “NU” ferm (nu strigaţi), laşaţi-o uşor jos şi plecaţi din cameră. În acest fel va învăţa că va pierde atenţia pe care şi-o doreşte dacă se urcă pe masă. Oferiţi-i atenţie prin mângăieri, joc sau recompense doar atunci când pisica se comportă aşa cum vă doriţi.

Masa trebuie să devină neatrăgătoare în acelaşi timp cu oferirea alternativei şi recompensarea pisicii pentru folosirea ei. Ca să facem masă neplăcută la atingere putem pune pe ea diverse materiale, atunci când nu avem treabă acolo: o protecţie de plastic pentru covoare, cu mici peri de plastic pe o parte sau bucăţi dintr-un covoraş de plastic cu fir lung, neplăcut la atingere pentru pisică. De asemenea, există o bandă dublu adezivă special creată pentru pisici, care nu deterioreză mobila, poate fi uşor dezlipită şi este de asemenea neplăcută la atingere.

Urcatul pe mese nu trebuie să fie o sursă permanentă de stres pentru membrii familiei. Se poate rezolva uşor urmând indicaţiile de mai sus, în funcţie de motivaţia pisicii pentru acest comportament.

O ultimă recomandare: fiţi consistenţi şi daţi jos pisica de fiecare dată când o găsiţi acolo. Dacă atunci când mâncaţi nu are voie pe masa, dar când nu mâcaţi o lăsaţi, ea nu va înţelege diferenţa.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Perioade indisponibile 2024: 6-9 decembrie