Cum alegem litiera pisicii?

Litierele se găsesc într-o multitudine de forme şi mărimi: acoperite, neacoperite, automate, mici, mari, joase, înalte. Cum alegem litiera potrivită pentru pisica noastră? Răspunsul este: ţinând cont de mai mulţi factori care ţin de pisică precum vârsta, mărimea pisicii şi starea ei de sănătate.

Dacă este pui, atunci, pentru început este bună şi o litieră mai mică şi mai joasă. O litieră joasă, cu acces facil, se recomandă şi pisicilor mai în vârstă, deoarece acestea pot avea dureri şi dificultăţi să intre într-o litieră prea înaltă sau prea complicată.

Dacă este adult, atunci recomandarea este ca litieră să aibă o lungime cât lungimea pisicii plus o jumătate.

Care sunt avantajele şi dezavantajele diferitelor tipuri de litiere, din perspectiva pisicii?

Litierele acoperitedezavantaje pentru pisici. În primul rând, acestea păstrează mirosul urât în interior şi nu lasă aerul să circule, iar asta îngreunează uscarea nisipului. În al doilea rând, pisica se simte înghesuită acolo şi poate fi blocată înăuntru dacă uşiţa batantă se înţepeneşte sau dacă o altă pisică nu o lasă să iasă. În al treilea rând, litierele acoperite nu sunt curăţate atât de des deoarece proprietarul nu le verifică atât de des, nefiind deranjat de prezenţa şi mirosul eliminărilor. De ce este important să urmărim eliminările pisicilor puteţi afla într-un alt articol.

Singurele avantaje sunt pentru proprietar (mai puţin nisip în casă, lipsa mirosului în casă), dar dacă vrem să avem o pisică care foloseşte regulat litiera şi care nu are accidente de eliminare în casă, trebuie să ţinem cont de preferinţele ei.

Cele mai recomandate litiere sunt cele descoperite, unde pisica se poate mişca în voie, fără să se simtă înghesuită de pereţi, unde nu se concentrează mirosul eliminărilor şi unde nu există riscul să rămână blocată dintr-un motiv sau altul.

 

Litierele automate – dezavantaje pentru pisici. În primul rând, pisica se poate speria din cauza mecanismului automat. În al doilea rând, unele litiere necesită un anumt tip de substrat, care nu este pe placul pisicii. În al treilea rând, pot fi destul de neîncăpătoare şi incomode. Şi, nu în ultimul rând, puii de pisică şi pisicile mai în vârstă s-ar putea să nu poată în urca în aceste litiere, care sunt mai înalte.

De câte litiere avem nevoie?

Numărul de litiere trebuie sa fie egal cu numărul pisicilor plus una de rezervă. Chiar dacă avem numai o pisică, este indicat să avem 2 litiere, în două locuri diferite din casă, din mai multe motive. De exemplu, există pisici care urinează într-un loc şi defechează în altul. O litieră în plus nu strică niciodată, mai ales dacă se întâmplă să lipsim mai mult de acasă. Dacă pisica găseşte litiera murdară, s-ar putea să îşi caute alt loc din casă unde să elimine.

Unde punem litiera?

Acum, că am stabilit de câte litiere avem nevoie şi ce model alegem, este timpul să vedem care sunt câteva reguli în legătură cu locul din casă unde le vom pune. Foarte mulţi proprietari aleg baia ca încăpere pentru litieră, însă aici s-ar putea să nu încapă o litieră mai spaţioasă, iar nisipul se va usca mai greu dacă există mult abur în încăpere.

Există atâtea tipuri de nisip pentru pisici, cu putere mai mică sau mai mare de absorbţie şi mascare a mirosului, încât nu trebuie să ne mai facem griji că litiera stă într-un dormitor, de exemplu. Atâta vreme cât eliminările sunt scoase zilnic de acolo, nu vom fi deranjaţi de litieră.

Acum, că am lămurit acest lucru, vă mai spun o regulă importantă legată de locul litierei: aceasta nu trebuie pusă într-un loc cu mult trafic, cum este un hol, pe unde aleargă copiii sau pe unde membrii familiei circulă cel mai mult. La fel, este recomandat să nu punem litiera lângă maşinării zgomotoase, cum este maşina de spălat sau în colţul camerei unde lovim des cu uşa litiera. De ce? Pentru că pisica se poate speria în timp ce elimină din cauza unor astfel de zgomote şi poate refuza în viitor să mai intre acolo. Iar asta înseamnă să îşi caute alte locuri în casă, nepotrivite, pentru a elimina.

De asemenea, pisicilor nu elimină acolo unde mănâncă, aşa că nu aşezaţi bolurile cu apă şi mâncare lângă litieră.

La final vă las un mic sfat legat de mutarea şi înlocuirea litierei: dacă doriţi să o mutaţi într-o altă încăpere, faceţi-o treptat, mişcând-o zilnic câţiva centrimetri în acea direcţie. Iar dacă doriţi să schimbaţi litiera veche cu una nouă, lăsaţi-le pe amandouă una lângă cealaltă pentru câteva zile, până când o va folosi în mod constant pe cea nouă. În acest fel, introduceţi gradual schimbarea în viaţa pisicii, iar acest lucru previne apariţia eliminării în afara litierei.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

1 thought on “Cum alegem litiera pisicii?”

  1. Pingback: Marcare cu urină sau eliminare nepotrivită? - Psihologul Pisicilor

Comments are closed.

Perioade indisponibile 2025: 5-20 mai, 15-16 iunie