De ce “frământă” pisicile?

Pisicile, asemenea altor animale domestice, păstrează anumite comportamente infantile în viaţa adultă, printr-un proces numit neotenie. Spre deosebite de pisicile domestice, cele sălbatice nu mai frământă după ce sunt înţărcate deoarece acest comportament nu mai îndeplineşte nicio funcţie.

Puii de pisică frământă în timp ce sug de la mamă ca să stimuleze laptele să iasă. Unii pisoi continuă să facă acest frământat şi după ce sunt înţărcaţi, atunci când lăbuţele ating suprafeţe moi, cum sunt păturile sau covoarele pufoase.

Adeseori frământatul este însoţit de tors şi chiar de salivat. În timp ce frământă, pisicile îşi ţin ochii pe jumătate închişi, având întipărită pe faţă o privire visătoare, irezistibilă pentru proprietari, care încurajează acest comportament prin mângâiatul şi atenţia acordată în astfel de momente.

Deoarece în copilărie frământatul a fost asociat cu o stare de confort dată de îngrijirea oferită de mamă, mai târziu pisicile pot frământa ca să se calmeze în situaţii stresante. De exemplu, Tomi a frământat foarte des elefantul de pluş în timpul primelor 2-3 drumuri lungi cu maşina.

Dacă pisica frământă în poala proprietarului în timp ce este mângâiată, putem interpreta acest comportament ca fiind o dovadă a încrederii şi afecţiunii. Din păcate, exprimarea acestei afecţiuni poate fi cât se poate de dureroasă deoarece, cu cât pisica este mai fericită, cu atât va înfige mai adânc ghearele în pielea omului. În această situaţie se poate folosi o patură care să se afle între ghearele pisicii şi pielea proprietarului sau i se pot tăia acesteia gheruţele regulat.

Mai sunt şi alte contexte în care apare frământatul. De exemplu, atunci când pisica anticipează ceva plăcut, cum este hrănirea sau atunci când doreşte să marcheze o suprafaţă folosind glandele interdigitale. În plus, femelele se pare că folosesc frământatul atunci când sunt în călduri pentru a comunica masculilor că doresc să se împerecheze.

Oricare ar fi motivul pentru care pisicilă frământă cozonaci, privitul lor ne relaxează şi parcă am trage şi noi un pui de somn alături de ele.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

2 thoughts on “De ce “frământă” pisicile?”

  1. Marțian Alexandra

    Ce interesant! Chiar nu știam motivul și de multe ori am observat frământatul la pisici. Super faină informația! Salutări lui Tomi!

Comments are closed.

Perioade indisponibile 2024: 26 septembrie-6 octombrie