Dresajul pisicilor

Există mai multe mituri legate de pisici. Unul este că pisicile nu pot fi învăţate trucuri, cum ar fi să dea lăbuţa şi că pisicile vor face întotdeauna numai ce vor. Un alt mit este că este imposibil să schimbi un comportament indezirabil. Adevărul este că multor pisici le place să înveţe lucruri noi deoarece le stimulează mental. În acelaşi timp, prin acest antrenament se întăreşte legătura dintre animal şi om.
Pisicile pot fi învăţate comenzi precum “şezi”, “bate palma”, “dă lăbuţa”, “mort”, dar şi sărituri peste obstacole şi intrări în tunel. Se recomandă începerea antrenamentelor cu un comportament pe care pisica îl face în mod natural, aşa sum este comanda “şezi”; la fel şi săriturile peste obstacol.

CUM SE ÎNCEPE ?
Materiale necesare: un clicker şi o recompensă sub formă de hrană (cel mai adesea) sau o laudă, o mângâiere sau o jucărie preferată. Recompensa trebuie să fie ceva pentru care pisica ar face orice. Nu este nevoie de cantităţi mari; o singura limbă dată într-o conservă este suficientă. Clickerul va produce un sunet (click), dar dacă pisica, fiind mai timidă, este deranjată de el, atunci aparatul se poate îmbrăca într-un material sau se poate ţine la spate pentru a mai atenua din zgomot.
Dacă recompensa este sub formă de hrană, aşa cum folosesc şi eu, atunci cel mai potrivit moment pentru antrenamente este înainte de masă, atunci când pisicii îi este foame şi este mai motivată să lucreze.
Şedinţele din primele stadii sunt compuse din 5-6 repetiţii fiecare deoarece pisica va fi repede distrasă de alţi stimuli sau nu va mai dori să participe. Este momentul pentru o pauză, urmând să reluaţi mai târziu. Şedinţele nu trebuie să fie mai lungi de 2 minute ( la început) şi în niciun caz nu trebuie să forţati animalul să continue dacă nu mai poate. Dresajul trebuie să fie o activitate plăcută pentru ambele părţi, altfel nu iese nimic.

CUM SE FOLOSEŞTE CLICKER-UL ?
Pentru început trebuie să se realizeze o legătură intre sunetul clickerului şi recompensa. Pur şi simplu apăsaţi butonul o dată şi oferiţi recompensă. Aşteptaţi să termine de mâncat şi, după ce restabiliţi contactul vizual cu pisica, repetaţi. Poate fi nevoie de 5-20 de repetiţii pentru a se forma asocierea între cele două. Puteţi trece mai departe atunci când pisica, distrasă de alţi stimuli şi cu privirea în altă parte, se întoarce spre dvs atunci când produceţi click-ul. Clickul asociat cu recompensa va deveni un mod foarte important de comunicare cu pisica; folosirea lui îi va spune că execută un comportament dezirabil.
După această etapă se poate trece la învăţarea comenzii “şezi”, poziţie în care pisica se pune în mod natural. Aşteptaţi să o facă, produceţi clickul şi oferiţi recompensa. Se pot ataşa şi o etichetă verbală “şezi” sau o mişcare a mâinii, care mai târziu vor genera răspunsul. Apoi se poate trece la învăţarea pisicii să atingă cu nasul un băţ sau un creion sau să stea într-un loc indicat (un scaun, o masă) atunci când îi este arătat cu baţul.

REDUCEREA COMPORTAMENTELOR NEDORITE PRIN ANTRENAMENTUL CU CLICKER

Spre exemplu pisica poate fi dezvăţată să zgârie în locurile nepotrivite, cum ar fi mobila şi să zgârie un alt obiect special creat pentru asta. Primul pas este să acoperiţi zona nedorită cu materiale neplăcute pentru zgâriat (staniol, bandă dublu-adezivă specială pentru pisici, material aspru la atingere etc). Al doilea pas este să aşezaţi chiar în faţă acestei zone un obiect special creat pentru zgâriat (un stâlp din sisal). De fiecare dată când surprindeţi pisica zgâriind la stâlp, produceţi

 clickul şi oferiţi recompensă. Ca să aibă efect, această întărire pozitivă trebuie să apară chiar în timpul efectuării comportamentului dezirabil, nu înainte, nici după. Treptat reduceţi folosirea clickerului şi înlocuiţi-o cu o laudă: “bravo”. După ce comportamentul dorit devine un obicei, mutaţi stâlpul treptat către zona unde doriţi să-l amplasaţi ca să nu mai stea în mijlocul camerei, 2-3 cm pe zi.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perioade indisponibile 2024: 13-21 mai