V-aţi ȋntrebat vreodată cum sunteţi ca părinţi adoptivi pentru pisicilor voastre? Dacă le oferiţi o viaţă interesantă intr-un mediu artificial, care să le stimuleze curiozitatea şi comportamentele naturale? Oare cum puteţi măsura calitatea acestor eforturi? Sunt ele suficiente sau mai trebuie să lucraţi la acest aspect- enrichmentul felin sau ȋmbogătirea mediului- cum mai este el cunoscut?
Despre enrichment am mai vorbit şi ştim că implică introducerea mai multor tipuri de stimulare ȋn mediul pisicii (fizică, socială, senzorială, ocupaţională, nutriţională) cu scopul de a creşte calitatea vieţii, de a reduce stresul şi de a preveni apariţia anumitor tulburări precum anxietatea, obezitatea sau problemele de comportament (automutilare, anorexie, agresivitatea sau frică).
Într-un studiu publicat ȋn Journal of Applied Animal Welfare Science, Alho şi colaboratorii (2016) au investigat cunoştinţele şi practicile de ȋngrijire a pisicilor de companie, cu relevanţă pentru ȋmbogăţirea mediului pentru pisici (enrichmentul felin) şi au ȋncercat să răspundă la aceste ȋntrebări.
În acest scop au creat un chestionar pentru a evalua acele bune practici pe care literatura de specialitate le recomandă pentru bunăstarea pisicilor. FEQRS sau Feline Environmental Quality Rating Scale este compus din 22 de itemi ce acoperă ȋmbunătăţirile pe care proprietarii le aduc mediului pisicii, cum ar fi cele legate de hrănire şi adăpare, de eliminare, de joacă şi de efectuare a comportamentelor normale, specifice speciei.
Vă invit să răspundeţi şi voi la aceste ȋntrebări şi să vă calculaţi singuri scorul, acordând 1 punct fiecărui răspuns afirmativ pe care ȋl daţi.
- Dacă aveţi 1 pisică: are pisica mai mult de 1 bol pentru mâncare? Dacă aveţi mai multe pisici: Are fiecare pisică mai mult de 1 bol personal pentru mâncare?
- Dacă aveţi 1 pisică: are pisica mai mult de 1 bol pentru apă? Dacă aveţi mai multe pisici: are fiecare pisică mai mult de 1 bol personal pentru apă?
- Sunt bolurile pentru mâncare şi apă puse ȋn locuri liniştite, unde pisicile pot să mănânce fără să fie deranjate de celelalte animale?
- Sunt bolurile pentru mâncare şi apă puse ȋn locuri departe de electrocasnicele zgomotoase, care pot porni ȋn orice moment ȋn timp ce pisica mănâncă sau bea?
- Sunt bolurile pentru mâncare şi apă puse la distanţă unul de celalălalt?
- Au pisicile acces la apă curgătoare (fântână pentru animale, robinet)?
- Aveţi hrănitori interactive (mingii pentru bobiţe, boluri de tip puzzle) pentru hrana uscată sau obişnuiţi să ascundeţi mici porţii de mancare ȋn diverse locuri prin casă pentru pisică?
- Dacă aveţi 1 pisică: are pisica mai mult de 1 litieră? Dacă aveţi mai multe pisici: are fiecare pisica mai mult de 1 litieră personală?
- Sunt litierele puse departe de electrocasnicele zgomotoase care pot porni ȋn orice moment, ȋn timp ce pisica işi face nevoile fiziologice?
- Sunt litierele puse ȋn locuri bine ventilate pentru a se evita acumulararea de mirosuri neplăcute, cum este cel de amoniac?
- Sunt litierele puse ȋn zone liniştite ale casei, unde pisicile pot elimina fără să fie deranjate de celelalte animale?
- Sunt litierele puse ȋn locuri uşor accesibile pentru pisici?
- Curăţaţi zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi eliminările din litieră/litiere?
- Au pisicile acces afară?
- Au pisicile locuri la ȋnălţime (platforme, rafturi, trasee speciale, dulapuri, copaci pentru pisici etc) unde pot urca şi de unde ȋşi pot supraveghea teritoriul?
- Au pisicile acces la geamuri de unde pot privi afară?
- Folosiţi feromoni artificiali pentru pisici?
- Folosiţi filmele pentru pisici (cu şoricei, veveriţe sau păsări care se hrănesc şi la care să se uite pisicile la tv)?
- Aveţi obiecte verticale/orizontale pe care pisicile le pot zgâria? (mobile, covoare, perdele, copaci pentru pisici, platforme de carton etc)
- Se joacă cineva, o mângâie sau o periază zilnic pe pisică?
- Aveţi jucării olfactive pentru pisici? (umplute cu iarba mâţei, valeriană etc)
- La finalul sesiunilor de joacă strângeţi jucăriile şi le puneţi bine?
În funcţie de scorul obţinut de fiecare pisică sau familie de pisici, se consideră că aceasta/acestea trăiesc ȋntr-un mediu:
- sărac (0-4 puncte)
- uşor ȋmbunătăţit (5-9 puncte)
- moderat ȋmbunătăţit (10-14 puncte)
- foarte ȋmbunătăţit (15-19 puncte)
- excelent (20-22 puncte)
Sunteţi dezamăgiţi de scorul obţinut? Staţi liniştiţi, nimeni nu s-a născut ȋnvăţat şi este de apreciat şi simplu fapt că citiţi acest articol şi vreti să ştiţi mai multe despre cum să creşteţi calitatea vieţii pisicilor voastre. Dintre respondeţii studiului, cei mai mulţi (74,6 %) s-au ȋncadrat ȋn a treia categorie, cea cu un mediu ȋmbunătăţit moderat, 20% ȋn cea de-a doua categorie (uşor ȋmbunăţăţit) şi doar 5,4% ȋn cea de a patra (mediu foarte ȋmbunătăţit). Nu au fost pisici care să se ȋncadreze ȋn prima şi ultima categorie. Şi ca să fiu sinceră, nici Tomi nu a bifat toate metodele de enrichment din chestionar. De exemplu, nu am folosit niciodată feromoni, are doar 1 litieră şi nici nu strâng jucăriile ȋntotdeauna după ce ne jucăm.
Un lucru trist care a reieşit din acest studiu a fost că doar 8,5 % din respondenţi auziseră de enrichmentul pentru pisici şi beneficiile acestuia! Dar acest lucru se poate schimba mai ales dacă daţi mai departe astfel de materiale educative despre pisicile de companie şi militaţi pentru binele lor.
Şi acum să luăm un pic pe rând răspunsurile la chestionare şi să vedem unde stăm bine şi unde mai trebuie să lucrăm, conform rezultatelor cercetării.
Legat de practicile de hrănire şi adăpare, puzzle feederele au fost cel mai puţin folosite de respondenţi pentru pisicile lor, ceea ce este regretabil deoarece acestea sunt atat ieftine, cât şi uşor de confecţionat acasă. Numărul bolurile disponibile per pisică a fost sub cel recomandat de specialişti şi, ȋn plus, majoritatea proprietarilor foloseau boluri duble, care ofereau pisicilor mâncarea şi apa alăturate. Nici fântănile pentru pisici sau alte surse de apă curgătoare nu prea au primit răspunsuri afirmative, ȋn ciuda numeroaselor beneficii, cum ar fi atragerea pisicii să bea mai multă apă şi reducerea riscului de boli renale.
Legat de litiere şi igienă lucrurile par să stea un pic mai bine, ȋnsă autorii studiului au găsit şi câteva explicaţii pentru asta, care nu sunt neapărat ȋmbucurătoare. Numărul litierelor a fost sub cel recomandat, iar asta duce la stres şi competiţie ȋntre pisici. Aproape 70% au spus că scot eliminările din litiere o dată sau de mai multe ori pe zi, pe când ceilalţi curăţă chiar şi numai o dată pe săptămână, iar această practică poate să ducă la crearea unei aversiuni faţă de litieră şi la probleme de eliminare (urinare şi defecare ȋn alte locuri din casă).
Per ansamblu, măsurile cele mai implementate de proprietari au fost cele legate de igienă şi aici vin explicaţiile autorilor: rezultatele pot fi puse pe seama ȋngrijorărilor proprietarilor legate de propria sănătate, dar şi pe seama comodităţii acestora, deci menţinerea igienei litierelor nu are neapărat scopul de a corecta sau preveni efectul negativ pe care ȋl poate avea lipsa igienei. Unii respondenţi au spus că au pus litierele ȋn zone mai puţin accesibile ca să nu dea cu ochii de ele aşa des şi că au curăţat litierele mai des din cauză că erau deranjaţi de miros sau aveau ȋngrijorări legate de propria sănătate.
Mai mult, cele mai puţin implementate metode de enrichment felin au fost cele care ţin de complianţa proprietarilor (boluri duble, puţine litiere) şi de gradul de informare a acestora- lipsa cunoştinţelor despre utilizarea şi beneficiile feromonilor artificiali, ale hrănitorilor de tip puzzle, dar şi despre stimularea auditivă, olfactivă şi vizuală necesare ȋn viaţa oricărei pisici.
În concluzie, rezultatele indică faptul că enrichmentul felin ȋn rândul proprietarilor este departe de a fi unul ideal, aşa cum se propune ȋn literatura de specialitate, dar cu mai multă informare corectă şi cu un pic mai multă bunăvoinţă din partea noastră, putem vedea lumea prin ochii pisicilor noastre şi le putem aduce ȋn mediu acele modificări şi ȋmbunătăţiri care le pot face mai fericite!
Surse:
Alho AM, Pontes J, Pomba C. Guardians’ Knowledge and Husbandry Practices of Feline Environmental Enrichment. J Appl Anim Welf Sci. 2016;19(2):115-25.
Ellis SL. Environmental enrichment: practical strategies for improving feline welfare. J Feline Med Surg. 2009 Nov;11(11):901-12.