Fântânile pentru pisici

Fântânile pentru pisici – fiţă sau necesitate?
La începuturile domesticirii pisicile proveneau din medii deșertice, însă își procurau cea mai mare cantitate de apă din meniul lor zilnic, compus în special din rozătoare, dar și șerpi. Pisicile moderne, mai ales cele ţinute în interior, mănâncă multe produse uscate, cu conţinut scăzut de apă (bobiţe), astfel că au nevoie de mai multă de apă decât cele care consumă și mâncare la plic sau conservă.
Din diverse motive, pisicile noastre pot fi foarte pretenţioase când vine vorba de sursele de apă. Bolurile fie sunt prea aproape de cele cu mâncare și apa este contaminată cu resturi, apa e prea stătută (nu este schimbată zilnic), locul bolului o obligă să treacă pe teritoriul altei pisici din casă, cu care este în conflict, așa că preferă să nu bea s.a.m.d.
Pentru aceste motive există și alte soluţii, nu doar fântâna. De exemplu se recomandă folosirea unor boluri destul de largi astfel încât pisica să nu fie nevoită să își bage mustăţile în apă, lucru care îi displace. În ceea ce privește locul, se recomandă ca fiecare pisică din casă să aibă propriile ei boluri, amplasate în camere diferite, cel de apă într-un loc, cel de mâncare în alt loc. Tot legat de amplasare, bolurile să nu fie puse la colţuri iar pisica să fie nevoită să stea cu spatele la potenţialii bullies (alte pisici). Apa să fie schimbată zilnic.
Sunt pisici care preferă să bea apă de la robinet, care e proaspată și necontaminată, poate pentru că ceva din cele menţionate mai sus le deranjează sau poate că, pe undeva, le amintește de strămoșii lor care de adăpau din ape curgătoare limpezi, așa cum o mai fac încă pisicile sălbatice sau felinele mari. Pornind de aici putem spune ca fântâna pentru pisici este o bună metodă de enrichment comportamental, mai ales că are și avantajul că menţine apa care circulă prin ea oxigenată. Dar tot trebuie schimbată zilnic, iar recipientul curăţat.
Adăpatul din fântână este în concluzie un mod distractiv prin care se poate menţine hidratarea, mai ales la pisicile care, din varii motive, refuză să bea din alte locuri.
Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perioade indisponibile 2024: 13-21 mai