Iarba mâţei (Nepeta cataria) sau cătuşnică sau catnip(engl.)
Este o plantă înrudintă cu menta, cu flori mov, albe sau roz, care conţine nepetalactonă, responsabilă pentru starea de euforie a pisicii atunci când o miroase. Pisica hipersalivează, se rostogoleşte şi se tăvăleşte în această iarbă, fie ea proaspătă sau uscată, o linge şi chiar o înghite, iar acest lucru are efect calmant. Ultimele cercetări arată că nepetalacona ar fi un repelent pentru un anumit tip de ţânţari (Aedes albopictus), acesta fiind un posibil motiv pentru care pisicile domestice, dar şi unele feline mari, se rostogolesc în această plantă.
Dacă planta este oferită zilnic, efectul se poate pierde, aşa că se recomandă folosirea ei cu moderaţie, o dată sau se două ori pe săptămână.
Planta nu este nocivă şi se poate folosi în îmbogăţirea comportamentală în mai multe feluri: presărată pe jucării atrage pisicile leneşe să se joace sau presărată pe obiectele pe care dorim să le folosească, cum este o platformă de zgâriat.
Iarba mâţei poate fi găsită în magazinele de animale sub formă uscată, în plicuri, sau sub forma de spray cu care se pot freca jucăriile pisicii. De asemenea, puteţi găsi jucării gata “condimentate”, în descrierea cărora veţi găsi cuvântul catnip.
Dacă pisica voastră nu reacţionează la iarba mâţei, nu vă face griji. Pur şi simplu nu are gena responsabilă de acest răspuns, aşa cum se întâmplă la o treime din pisici. De asemenea, puii şi pisicile bătrâne reacţionează mai puţin sau deloc la iarba mâţei.
Am o veste bună pentru cei ai căror pisici nu reacţionează la Iarba mâţei (Nepeta cataria) şi nu le pot îmbogăţi mediul prin stimulare olfactivă: există alte plante care induc acelaşi efect euforic. Dintre pisicile care nu au reacţionat la catnip, aproape 75 % au avut reacţii la Actinidia polygama, iar 1 din 3 pisici la Lonicera tatarica. Dacă doriţi să citiţi mai mult despre acest studiu, intraţi aici.
Pingback: Culcuşurile pentru pisici - Psihologul Pisicilor
Pingback: Enrichmentul şi bunăstarea pisicilor - Psihologul Pisicilor