Jocul cu laserul

Jocul cu laserul NU îl folosesc şi NU îl recomand. Urmează să vă spun şi de ce.

Într-adevăr, din păcate, pentru unele pisici, acesta este singurul mod de joacă de care au parte atunci când proprietarii lor sunt foarte ocupaţi sau nu au chef să depună efort în activităţi mai potrivite, care oferă satisfacţie pisicii, aşa cum este jocul cu jucării de tip undiţă. Laserul se mai foloseşte şi de către cei cu o mobilitate redusă care, de exemplu, nu pot mişca o undită aşa cum ar trebui.

De ce sunt atât de atrase pisicile de mişcarea unui punct luminos? Deoarece ochii lor s-au specializat de-a lungul generaţiilor în detectarea celor mai mici mişcări din mediu, care le indică fie că un prădător se apropie, fie că o posibilă pradă îşi face apariţia. Astfel detectarea mişcării ajută pisicile să vâneze şi să supravieţuiască.

Ca să înţelegeţi de ce nu sunt recomand laserul, mai întâi este necesar să ştiţi ce implică vânătoarea la pisici. Pe scurt secvenţele vânătorii sunt următoarele:

Pisica CAUTĂ-> PÂNDEŞTE-> URMĂREŞTE->SARE->PRINDE->OMOARĂ-> MĂNÂNCĂ prada.

Dacă ne uităm la acest lanţ, ne putem da seama unde se întrerupe atunci când pisica se joacă cu laserul: imediat după săritul asupra prăzii, adică asupra punctului luminos. Ultimele trei secvenţe (prinde, omoară, mănâncă) nu mai există. Fără aceste ultime secvenţe pisica rămâne într-o stare de activare. Frustrarea generată de lipsa succesului în prinderea punctului luminos şi stimularea excesivă pot duce la modificări comportamentale: pisicile pot deveni hipervigilente, într-o stare continuă de căutare a luminii care pare că a dispărut fără urmă. De aici nu mai e decât un pas spre un comportament compulsiv, repetitiv, de căutare, care se poate generaliza la mai multe surse de lumină, cum ar fi razele de soare şi diverse reflexii ale luminii. 

Încă un aspect relevant: pisicile nu au capacitatea pulmonară pentru maratoane nesfârşite prin casă.  Pentru pisici este natural să stea la pândă, să aştepte, să se apropie tiptil, să îşi calculeze fiecare pas şi să aleagă momentul potrivit pentru o scurtă fugărire a prăzi, să o prindă şi să o consume.

Dacă se doreşte totuşi utilizarea laserului, atunci acesta trebuie asociat cu jucării pe care le poate prinde la final (se pune punctul luminos pe jucărie, iar pisica continuă jocul cu acea jucărie).  O altă recomandare este ca punctul luminos să fie îndreptat la final spre niste recompense de tip hrană pe care pisica să le mănânce şi , astfel, să încheie lanţul de vânătoare fără ca pisica să se frustreze aşa tare. Si la sfârşitul jocului cu undiţa se recomandă oferirea de hrană.

Mi-e greu să cred că nu există în viaţa proprietarului 10 minute dimineata şi 10 minute seara pentru câteva reprize de joc cu undiţa prin care pisica îşi satisface nevoia de a vâna şi care îi oferă satisfacţia capturării prăzii.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perioade indisponibile 2024: 6-9 decembrie