Când vine vorba de a lăsa sau nu pisicile afară, părerile sunt ȋmpărţite. Într-un sondaj publicat ȋn 2021, ȋn jurnalul Animals a fost investigata motivaţia proprietarilor de pisici ȋn legătură cu alegerea unui stil sau altul de viaţă pentru pisicile lor, respectiv stilul de viaţă indoor-outdoor, cu acces şi afară, şi stilul de viaţă indoor, fără acces afară.
Atunci când vine vorba să-şi lase pisicile să se plimbe ȋn afara casei, proprietarii motivează că o fac deoarece:
- Prind rozătoarele/ dăunătorii de pe lângă casă
- Pisicile ȋşi fac nevoile doar afară
- Pisicile ȋşi doresc să iasă
- Mediul extern este benefic pentru sănătatea mentală şi fizică a pisicilor
- Afară pisicile au parte de aer liber, exercitii fizice, vănătoare, copaci – ȋntr-un cuvânt, de enrichment
- Pisicile au avut acces afară şi ȋnainte să ajungă la ei şi nu vor să ȋi schimbe stilul de viaţă
- Pisicile au parte de interacţiuni sociale cu conspecifici (alte pisici)
- Mediul etern este unui sigur (locuiesc ȋntr-o zonă cu puţin trafic)
- Este normal pentru pisici să stea afară
La polul opus se află proprietarii de pisici care nu ȋşi lasă pisicile afară deoarece:
- În acest fel le protejează de trafic, de alţi oameni şi de alte animale
- Pisica lor are probleme medicale care o pun pe ea sau pe alte pisici ȋn pericol (nu aude, are diferite boli pe care le poate transmite) sau de teamă că pisica lor ar putea lua diverse boli de afară (FIV, FIP, FeLV)
- Pisica se poate pierde
- Pentru a proteja fauna locală vânată de pisică
- Deoarece aşa au primit recomandarea din partea medicului veterinar sau a asociaţiei de unde au adoptat pisica
- Deoarece pisica lor are o personalitate nepotrivită mediului extern: e prea sperioasă, agitată sau se stresează uşor.
- Pisica are pedigree şi consideră că aceste pisici au fost create pentru a sta doar ȋn interior
- Pisica nu a ieşit niciodată din casă ȋnainte.
Atunci când luăm ȋn calcul un stil sau altul de viaţă pentru pisica noastră trebuie să ştim că atât pisicile indoor, cât şi cele outdoor pot să fie rănite (de alte animale din gospodărie, de exemplu) sau să se ȋmbolnăvească. Şi ȋn casă există tot felul de pericole pentru pisică, cum ar fi plante toxice, substanţe chimice, alimente toxice.
Afară, principala cauză a mortalităţii la pisici o reprezintă traficul, iar acesta este motivul numărul 1 pentru care proprietarii ȋşi ţin pisicile ȋn casă. Se pare că pisicile tinere, fără experienţă şi cu un nivel ȋnalt de energie sunt mai predispuse la accidente de maşină deoarece umblă mai mult şi se implică ȋn comportamente de risc, cum ar fi traversarea străzilor. Însă există şi alte pericole afară: respondenţii din Europa consideră că oamenii sunt un pericol real pentru pisicile lor, ȋn timp ce respondenţii din Canada şi SUA se tem de prădătorii existenţi afară, iar cei din Australia se gândesc la daunele cauzate de pisici faunei locale atunci când aleg să ȋşi tină pisicile ȋn casă. În Australia şi alte zone izolate, cum ar fi insulele, pisicile pot contribui chiar la dispariţia unor specii de animale deoarece acestea nu au evoluat să evite prădătorii, neexistând aşa ceva acolo.
La fel ca mulţi alţi proprietari de pisici, şi eu m-am gândit că i-ar prinde bine lui Tomi să aibă acces afară, unde să alerge liber, şi astfel să mai slăbească. Există o corelaţie pozitivă ȋntre obezitatea la pisici şi stilul lor de viaţă exclusiv ȋn interior, iar asta se dotorează unui nivel scăzut al activităţii fizice combinat cu un consum crescut de mâncare şi cu lipsa enrichmentului. Astfel că controlul greutăţii ar putea fi un alt motiv pentru care unii proprietari aleg să ȋşi lase pisicile să umble libere.
Aşadar, atunci când alegeţi un stil de viaţă pentru pisica voastră, ţineţi cont de temperamentul ei, de experienţele de viaţă, de pericolele din exterior, dar şi de cele din interior, şi de posibilitatea unui mediu stimulant ȋn interior, care o va face fericită şi mulţumită chiar dacă nu are acces afară. Nu uitaţi şi de păsările şi rozătoarele care devin pradă pentru pisicile voastre, chiar dacă acestea sunt bine hrănite şi sătule atunci când ies afară!
Şi fiindcă am tot amintit de enrichment sau ȋmbogăţirea mediului, voi ȋncheia acest articol cu câteva informaţii suplimentare pentru cei care ȋncă nu ştiu ce implică.
Afară pisicile au posibilitatea să facă ceea ce este normal pentru specia din care fac parte: să vâneze, să se caţere, să ȋşi marcheze teritoriul, să se plimbe şi să patruleze teritoriul. Aceste comportamente sunt esenţiale pentru bunăstarea lor. Enrichmentul presupune amenajarea mediului in interior astfel ȋncât să semene cât mai mult cu cel exterior: copaci pentru căţărat, platforme pentru zgâriat, undiţe şi joc interactiv pentru simularea vânătorii şi acces cât mai mult ȋn teritoriu unde să patruleze şi să marcheze. Un nivel insuficient de stimulare şi enrichment şi imposibilitatea de a evita mediile stresante (alte pisici, de exemplu) pot contribui la apariţia unor probleme de comportament şi boli.
Dar dacă le umpleţi viaţa cu multe experienţe plăcute, cu jucării special create pentru pisici care să le pună creierul la treabă, cum sunt hrănitorile de tip puzzle, cu jucării interactive cum sunt undiţele şi cu multe alte accesorii potrivite pentru ele, atunci veţi avea Dacă le umpleţi viaţa cu multe experienţe plăcute, cu jucării special create pentru pisici care să le pună creierul la treabă, cum sunt hrănitorile de tip puzzle, cu jucării interactive cum sunt undiţele şi cu multe alte accesorii potrivite, atunci veţi avea nişte pisici echilibrate şi mulţumite. Iar asta vă va mulţumi şi pe voi.
Sursa:
Foreman-Worsley R, Finka LR, Ward SJ, Farnworth MJ. Indoors or Outdoors? An International Exploration of Owner Demographics and Decision Making Associated with Lifestyle of Pet Cats. Animals (Basel). 2021 Jan 20;11(2):253. doi: 10.3390/ani11020253. PMID: 33498511; PMCID: PMC7909512.