Pisicile domestice sunt animale menite să trăiască ȋn libertate, intr-un teritoriu care este bogat ȋn diverse tipuri de prăzi pe care să le vâneze, ȋn locuri ȋn care să se caţere şi de unde să-şi supravegheze teritoriul, sau unde pur şi simplu să se odhnească, ȋntr-un cuvânt, sunt menite să trăiască ȋntr-un mediu plin de stimulări şi provocări. Acest lucru nu este posibil atunci când le restricţionăm teritoriul şi le obligăm să stea exclusiv ȋn interioriul unui apartament mic, ȋnghesuit, fără o stimulare adecvată.
În timp ce pisicile care trăiesc afară ȋşi ȋmpart ziua ȋn diverse tipare de comportamente (naturale pentru specia din care fac parte), şi anume: vânând, explorând teritoriului, hrănindu-se, spălându-se, odihnindu-se şi jucându-se, cele care trăiesc ȋn interior de multe ori ȋşi ȋmpart orele dintr-o zi ȋntre câteva activităţi: dormind, mâncând, uitându-se pe fereastră, dormind mai mult, mâncând mai mult, uitând-se iar pe fereastră. Aţi prins ideea. Aceste pisici sunt private de emoţia unei vânători, de plăcerea căţăratului ȋntr-un copac şi de orice provocare care să le facă viaţa mai palpitantă. Aşa apar plicitseala, sedentarismul, obezitatea şi unele probleme de comportament, cum este agresivitatea ȋndreptată spre proprietar.
Există ȋnsă câteva modalităţi prin care putem ajuta pisicile să se simtă pisici (enrichment): să ne jucăm cu ele cu jucării de tip undiţă, cu care să le satisfacem nevoia de a vâna, să le oferim locuri la ȋnălţime şi copaci pentru pisici ȋn care să se caţere, să le dăm bobiţele ȋn hrănitori de tip puzzle, prin toată casa, astfel ȋncât să fie nevoie să exploreze teritoriul şi să caute mâncarea, să le oferim fântâni pentru pisici, iarbă pentru pisici etc.
Există ȋnsă şi modalităţi prin care le putem ȋncuraja să exploreze mediul exterior, mai ales dacă sunt pui şi nu se tem de exterior sau sunt adulte şi au curiozitatea să exploreze balconul, scara blocului sau chiar mediul dinafara casei. Acestea sunt plimbatul ȋn lesă şi ţarcurile pentru pisici.
Dacă locuiţi la curte şi totuşi vă e teamă să lasaţi pisica să exploreze singură curtea şi ȋmprejurimile (mulţi uită că pisicile sunt animale perfect capabile să supravieţuiască singure dacă nu au o dizabilitate) sau dacă locuiţi ȋntr-un apartament la parter cu acces la o curte, puteţi amenaja un ţarc pentru pisici care le pote ajuta prin expunerea la o multitudine de stimuli auditivi, vizuali şi olfactivi, de care altfel nu ar avea parte ȋn casă.
Internetul abundă ȋn surse de inspiraţie pentru astfel de menajări pentru pisici. Căutaţi de exemplu “ cat enclosure” sau puteţi vedea aici câteva modele.
Vă las mai jos câteva recomandări pentru crearea unui astfel de ţarc, aşa cum reies şi din cartea lui Vicky Halls, Cat Confidential.
- Pentru ca ţarcul să poată fi utilizat tot timpul anului, podeaua lui ar trebui să fie din ciment sau lemn (pământul se ȋmbibă cu apă, se face noroi etc.)
- Dacă aveţi posibilitatea, folosiţi un perete al casei ca latură pentru ţarc. Aşa puteţi da acces liber pisicii printr-o fereastră sau printr-o uşiţă pentru pisici. Şi cât de mult le place pisicilor să controleze tot ce se ȋntâmplă ȋn viaţa lor!
- Ţarcul ar trebui să aibă un cadru de lemn pe care este prinsă plasă metalică.
- Acoperişul trebuie să protejeze ȋngrăditura de intemperii.
- În interior ar trebui să existe un loc acoperit ȋn care pisica să se retragă din calea vântului, a ploiii sau a soarelui direct.
- De asemenea, trebuie să aibă o ȋnălţime de cel puţin 1,80 metri, astfel ȋncât pisica să se poată căţăra cum se cuvine, iar voi să puteţi intra uşor acolo pentru a duce-aduce pisica şi pentru a curăţa.
- Ca obiecte ar trebui să exist ȋn ţarc: platforme şi etajere, stâlpi de căţărat şi zgâriat, punţi de trecere ȋntre ele, ghivece cu iarbă pentru pisici, catnip şi alte plante prietenoase cu animalele (care pot fi şi o bună metodă de camuflaj), bol cu apă sau fântână, dar şi o litieră acoperită, mai ales dacă pisica nu are acces direct ȋn casă când pofteşte.
Surse:
Vicky Halls (2004) Cat Confidential: the book your cat would want to read. Bantam Books, London