Despre mine

Ana-Maria Băsceanu

Când a ȋnceput totul?

În toamnă anului 2015 am luat decizia să adopt un motănel îndrăzneţ, de pe stradă. Aşa a început totul. Imaginaţi-vă ora 6 dimineaţa... Cana cu cafea este într-o mână, iar undiţa pentru pisici în cealaltă. Aceasta este imaginea care îmi vine în minte când mă gândesc la copilăria mâţului Tomi, perioadă numită de mine “şoc şi groază”. Şoc, pentru că nu mai eram obişnuită cu un nivel aşa ridicat de energie şi groază, deoarece mă temeam că va ajunge şi el ca pisicile din emisiunea lui Jackson Galaxy: agresiv şi de necontrolat.

Pagina de Facebook

Cu Tomi a apărut setea de a citi cât mai mult despre pisici, mai ales despre metode de epuizare a lor. De la cutii pictate, tuneluri, undiţe, puzzle feedere şi tot felul de jucării până la plimbări cu hamul şi lesa afară şi sărituri peste obstacole prin casă, pe toate le-am încercat. După ce am văzut că funcţionează, am creat o pagină de Facebook unde să împărtăşesc proprietarilor de pisici aceste idei de activităţi:   Mâţ Tomi & Co.

Ce puteţi găsi pe pagină:

  1. Articole
  2. Filmuleţe educative
  3. Prezentări live
  4. Materiale diverse
  5. Poze de la vizite

Cum ajutăm pisicile senioare?

Un video despre schimbările comportamentale ale pisicilor bătrâne şi metode de enrichment şi de modificare a mediului pentru ameliorarea lor.

Pisici ȋn siguranţă de Crăciun

Un video despre pericolele Craciunului şi Anului Nou şi cum să le evităm pentru bunăstarea pisicilor şȋ liniştea noastră de sărbători.

Ce facem cu pisicile ȋn concediu?

Un video despre binefacerile pet sittingului la domiciliu, dar şi despre alte variante de cazare, mai puţin recomandate pentru pisici.

Ce fac în prezent ?

Lupt cu preconcepţiile pe care oamenii le au despre pisici.

Încerc mereu să combat, prin exemple personale, preconcepţiile pe care oamenii le au în legătură cu pisicile. De exemplu, cea conform căreia pisicile nu pot fi dresate În filmuleţul pe care ȋl puteţi accesa mai jos ȋl puteţi vedea pe Tomi sărind peste obstacole. Metoda folosită în învăţare a fost clicker trainingul, cu recompense de tip hrană. Totul este să găseşti recompensa pentru care pisica este dispusă să înveţe. Acest tip de activitate este un bun exerciţiu fizic, o bună stimulare mentală şi o activitate distractivă atât pentru animale, cât şi pentru proprietari.

Multă lume crede că pisicile nu pot călători cu noi aşa cum o fac căţeii. Însă acest lucru  nu este adevărat. Pentru a pregăti pisica pentru excursii şi călătorii cu maşina, trebuie să o obişnuim cu mai multe experienţe, în special când e pui: purtarea hamului, mersul în lesă, mersul în cuşca de transport sau într-un rucsac special pentru animale (de preferat în drumeţii), călătoria cu maşina etc. Toate acestea necesită un pic de efort din partea proprietarului, insă răsplata este pe măsură: bucuria de a lua pisica cu tine peste tot şi de a împărtăşi cu ea toate experienţele frumoase.

Ajut proprietarii să înţeleagă mai bine pisicile.

Doar înţelegând natura pisicilor putem să-i interpretăm corect comportamentele. Doar punându-ne în pielea ei ne putem da seama că o situaţie pe care noi, oamenii, o putem ignora, pentru pisică poate reprezenta o ameninţare din diverse motive: natură, lipsa de socializare, experienţe negative din trecut, personalitate sau predispoziţie genetică.

Ajut proprietarii să restabilească armonia în casă prin metode ştiinţifice, pozitive.

Orice pisică îşi poate modifica la un moment dat comportamentul şi poate deveni, de exemplu, agresivă, fie din cauza fricii, fie din cauza durerii, din cauza unei boli şi aşa mai departe. Primul pas este vizita la medicul veterinar, care va stabili dacă există o cauză medicală pentru schimbarea de comportament. Pentru pisicile sănătoase trebuie să găsim motivul pentru care se comportă diferit. Acesta poate fi o schimbare în casă, poate nişte pisici străine care vizitează curtea, o experienţă traumatizantă etc. Împreună o putem ajuta să facă faţă stresului cu care se confruntă, învăţând-o să reacţioneze cu calm, şi nu cu frică, la anumiţi stimuli, oferindu-i mai multe locuri la înălţime unde să se simtă în siguranţă sau oferindu-i recompense atunci când se comportă aşa cum ne dorim.

Ajut animalele de companie să resimtă cât mai puţin stres atunci când rămân singure mai multe zile.

Trebuie să plecaţi de acasă? Lăsaţi animalele în mediul lor şi chemaţi un pet sitter să le îngrijească. O plimbare mai lungă, o sesiune de joc eficientă, un periat sau orice activitate preferată ajută animalul să nu se simtă abandonat cu totul, să se relaxeze şi să facă faţă mai uşor despărţirii de proprietari.

Pregătire profesională

După absolvirea Facultăţii de Psihologie în 2008 la UBB, Cluj-Napoca, şi masterul la aceeaşi facultate, am participat cu căţelul meu, Loki, la diverse programe de terapie şi activităţi asistate de animale şi la diferite evenimente şi seminarii.

În 2020 am încheiat cu calificativ maxim cursul de specializare în comportamentul pisicilor la Compass Education and Training, Scoţia, UK, apoi încă două cursuri organizate de acelaşi centru, unul de psihologie şi comportament felin şi unul de pet sitter profesionist.

În continuare particip atât la conferinţe despre pisici şi alte animale de companie, cât şi la cursuri de formare continuă, pentru a fi la curent cu noile cercetări din domeniu, dar şi pentru a ȋnvăţa de la cei cu mai multă experienţă.

Din 2023 sunt membru al International Pet Sitters, ȋnfiinţată ȋn anul 1994, care oferă formări ȋn domeniul ȋngrijirii animalelor la domiciliu, materiale educative, suport online, workshopuri şi multe altele.

Îi ȋnvăţ pe iubitorii de animale despre nevoile specifice speciei şi cum să se comporte cu pisicile lor pentru o relaţie echilibrată.

În 2020 am scris un ghid scurt despre nevoile pisicilor noastre şi despre cum putem să le satisfacem ȋn interiorul apartamentului, astfel ȋncât să le oferim o viaţă cât mai asemănătoare vieţii naturale, din sălbăticie şi, astfel, să prevenim multe probleme de comportament. Veţi găsi metode de enrichment pentru pisici, cum ar fi jucării, obiecte pentru zgâriat, fântâni, copaci de căţărat etc. De asemenea, am inclus şi câteva sfaturi pentru cei care se pregătesc să aleagă şi să aducă o pisică acasă, dar şi informaţii despre importanţa socializării, despre cum să pregătească casa, despre ce să evite sau la ce să aibă grijă. Acum puteţi citi acest ghid gratuit.

Vrei să citeşti despre consilierea pisicilor?

Vrei să citeşti despre pet sitting?

Perioade indisponibile 2025: 10 ianuarie - 18 ianuarie, 30 martie - 3 aprilie, 13-20 mai