Ce vă vine prima oară în minte când vedeţi această poză şi micuţele figurine drăguţe de pe pervaz? Unii ar spune că le-a venit sfârşitul, nu-i aşa? Ei bine, să ştiţi că sunt tot la locul lor, dar alte pisici le-ar fi făcut vânt de acolo în secunda doi.
De ce dărâmă pisicile obiecte prin casă? Cu siguranţă avem printre noi persoane cu pisici care au acest comportament nedorit, iar aceste persoane sunt înclinate să creadă că pisicile o fac intenţionat, doar ca să le enerveze şi să le strice buna dispoziţie. Ei bine, acesta este doar un mit ca multe altele când vine vorba de felinele noastre. Dar dacă nu o fac din răutate, atunci de ce dărâmă şi sparg tot felul de obiecte prin casă? Există mai multe motive posibile:
- Din curiozitate– pisicile îşi folosesc lăbuţele pentru a testa şi explora diverse obiecte, în căutare de mişcare, aşa cum fac cu prada vie (şoareci, şobolani, păsări) după ce o prind: încearcă să detecteze posibilele mişcări înainte de a-şi apropia faţa. Dacă prada este vie şi miscă, atunci pisica riscă să fie rănită de colţii, ciocul sau ghearele acesteia. Ca o paranteză, de-asta se şi “joacă” cu şoriceii înainte să îi mănânce, nu fiindcă pisicile sunt niste creaturi sadice. Deci, atunci când ating obiectele de pe raft cu lăbuţa, îi testează mişcarea, dar şi greutatea.
Dacă acesta este motivul pentru care pisica efectuează acest comportament, puteti reduce tentaţia prin ascunderea obiectelor pe care le dărâmă de obicei. De asemenea, dacă este vorba de pahare, înlocuiţi-le cu unele mai grele, ca să nu poată fi mişcate.
- Din plictiseală- pisicile sunt substimulate şi vor să se joace. Dacă obiectul este destul de uşor ca să poată fi folosit pe post de jucărie, atunci pisica îl va lovi şi-l va dărâma. Rostogolirea şi sunetul pe care obiectul îl face în contact cu podeaua vor stârni cheful de joacă. Aceste obiecte pot fi pixuri, agrafe, stickuri, bijuterii etc.
Ca să reduceţi frecvenţa acestui comportament nedorit, oferiţi-i pisicii alternative: mai multe sesiuni de joc interactiv cu jucării precum undiţa, dar şi altfel de activităţi, cum ar fi exploratul unei hrănitori de tip puzzle, care recompensează pisica cu mâncare.
- Pisicile caută atenţia proprietarului- atunci când dărâmă obiectele, proprietarul îi oferă atenţia dorită, chiar şi atunci când strigă la pisică, iar acest lucru recompensează comportamentul, crescând şansele să fie efectuat şi în viitor. Încercaţi să aflaţi motivul pentru care pisica caută atenţie: poate nu vă jucaţi destul cu ea, sau poate se plictiseşte, sau poate îi este foame şi aşa a învăţat că va primi mancare dacă aţi recompensat-o astfel dupa ce a dărâmat ceva.
Oricare ar fi motivul, este important să nu întăriţi comportamentul prin mângâieri, mâncare sau chiar prin mustrare.
Pisicile nu au venit în viaţa noastră ca să ne facă zile fripte. Ele au nevoi pe care fiecare dintre noi trebuie să învăţăm să le identificăm şi să le satisfacem dacă vrem să avem o relaţie mai strânsă cu pisicile noastre şi să le creştem calitatea vieţii.