Ce facem cu pisicile în concediu?

Pentru cei mai mulţi dintre noi, pisicile sunt ca şi copiii noştri şi facem tot ce putem ca să le oferim tot ce-i mai bun: de la mâncarea aleasă pe sprânceană şi accesoriile de tot felul, la diferitele tratamente costisitoare la medicul veterinar sau la salonul de cosmetica felină. După ce am plătit pentru toate acestea, cu puţin noroc, ne rămân nişte bănuţi şi pentru o vacanţă binemeritată, aşa că începem să ne pregătim pentru ea. Iar primul lucru este să găsim pe cineva cu care să lăsăm pisica. Oricât ne-am dori să fie cu noi tot timpul, sunt situaţii în care acest lucru nu este posibil, din tot felul de motive: fie pisica nu este învăţată să iasă din confortul casei şi îi este frică să călătorească, fie nu o putem transporta cu avionul sau maşina până la destinaţie sau nu avem timp acolo să stăm cu ea, atraşi fiind de obiectivele turistice sau de plajele de la malul mării. Astfel trebuie să lăsăm pisica pentru câteva zile în grija altcuiva, dar a cui?

Înainte de a lua pe rând opţiunile, trebuie să avem în vedere câteva caracteristici ale pisicilor. În primul rând, sunt animale teritoriale, care se simt în siguranţă într-un mediu familiar, ce le poartă mirosul. Orice modificare sau noutate pot fi percepute ca pe un pericol, iar acest lucru poate fi foarte stresant, cu consecinţe negative asupra sănătăţii.

Poate aţi auzit sau aţi citit că pisicile pot fi lăsate singure acasă chiar şi pentru câteva zile, cu mâncare şi apă în cantitate suficientă. Însă sunt multe lucruri care se pot întâmpla în lipsa voastră, de care nu veţi şti decât târziu, la întoacere. De exemplu, o inundaţie, un scurt-circuit care opreşte căldura iarna sau aerul condiţionat vara, iar pisica poate suferi din caza aceasta, o urgenţă medicală sau un conflict între pisici care se termină cu zgârieturi şi muşcături ce se pot infecta în lipsa îngrijirii. În plus, dacă apa nu este schimbată des, dacă este contaminată cu praf, mâncare sau alte gunoaie, dacă se încălzeşte sau este răsturnată din greşeală, pisica rămâne fără lichidul necesar unei bune funcţionări a organismului. Ca să nu mai vorbim de stresul resimţit în urma modificării bruşte în mediul şi rutina pisicii: lipsa noastră, lipsa sunetelor familiare şi lipsa interacţiunii şi jocului.

Dacă optăm pentru un prieten sau vecin care să vină la pisică acasă, acesta trebuie să aibă timpul necesar, să fie responsabil şi să fie preocupat de bunăstarea animalelor. Nu este suficient să treacă 10 minute cât să arunce un ochi, să cureţe litiera şi să îi pună pisicii de mâncare. Mai trebuie să fie atent şi la schimbările în rutina şi comportamentul pisicii, care pot fi semnele unui disconfort sau ale stresului. Lipsa eliminărilor în litieră, schipătatul, rănirile sau smulgerea blănii pot fi trecute cu vederea dacă persoana care vina la pisică nu are timp suficient să petreacă cu pisica.

Dacă pisica este obişnuită cu deplasările şi schimbările de mediu, o putem duce la cineva cunoscut acasă, ca să stea acolo până ne întoarcem.

O altă opţiune este un pet sitter profesionist, de preferat cu studii în domeniu şi o formă legală de prestarea a serviciilor de pet sitting. Îl puteţi găsi întrebându-vă prietenii, cunoscuţii, medicul veterinar sau asociaţia de unde aţi adoptat pisica. Îl mai puteţi găsi şi pe internet, dar trebuie să fiţi atenţi la cine este acea persoană, ce experienţă are, ce spun clienţii despre ea. Dacă are o pagina de Facebook, urmăiţi-i un pic activitatea din ultimele luni, postările şi comentariile şi ce review-uri are. Chemaţi acea persoană  înainte cu câteva zile, discutaţi, întrebaţi tot ce vă interesează şi, în funcţie de ce părere vă face, îi solicitaţi sau nu serviciile. Deci nu lăsaţi pe ultima sută de metri. Pentru a vedea care sunt în mare servciile oferite de un pet sitter, accesaţi secţiunea mea de pet sitting.

Dacă aţi fi avut un căţel, v-aş fi recomandat să-l lăsaţi la o pensiune de animale, unde se poate juca cu alţi căţei, dar pisicile nu sunt câini şi nu le place să fie în compania altor pisici străine. Mai mult, scoaterea pisicii din mediul ei în care se simte în siguranţă şi cazarea ei într-un loc complet străin, cu mirosuri, sunete, animale şi oameni noi poate fi foarte înfricoşătoare. În cazul în care optaţi totuşi pentru o pensiune, mergeţi din timp într-o vizită şi fiţi atenţi la nivelul de zgomot, la mirosuri, la ce poate pisica vedea şi ce nu, întrebaţi personalul cât va interacţiona cu pisica voastră şi ce va întreprinde în cazul în care refuză să mănânce sau are o problemă medicală.

Acum vă întrebaţi, probabil, de câte ori ar trebui să vină cineva la pisică în vizită. Răspunsul este de cel puţin 2 ori, o dată dimineaţa şi o dată seara. O singură dată este insufucientă pentru a a păstra rutina de hrănire, igiena litierei şi cantitatea de interacţiune atât de benefică pentru reducerea stresului pisicii. Veţi dori să aflaţi din timp dacă pisica are o problemă medicală, nu după 24 de ore, când primeşte următoarea vizită.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe detalii legate de ceea ce am scris până acum, vă invit să urmăriţi prezentarea video cu titlul : “Ce facem cu pisicile în concediu?” de pe Youtube.

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Perioade indisponibile 2024: 6-9 decembrie