Marcare cu urină sau eliminare nepotrivită?

Eliminarea prin toată casa este pentru proprietari unul din cele mai frustrante comportamente pe care le poate face pisica.
Pe scurt, există două tipuri de eliminare ȋn afara litierei: 1) marcarea cu urină/fecale şi 2) eliminarea nepotrivită.
Marcarea cu urină este un comportament normal, prin care pisicile comunică olfactiv cu alte pisici, pe care ȋncearcă să le ţină la distanţă sau pentru a atrage partenerii ȋn perioada căldurilor. La pisicile de interior apare din cauza unor stresori sociali prezenţi ȋn mediul pisicii sau ȋn ȋmediata apropiere. Pisica urinează adesea din picioare, ȋmproşcând cantităţi mici de urină pe suprafeţe verticale. Mai rară, marcarea pe suprafeţe orizontale are o formă liniară. Atât masculii, cât şi femelele, sterilizate sau nesterilizate pot să marcheze.
Eliminarea nepotrivită cel mai adesea are cauze medicale. Deci mergeţi la un control imediat ce apare primul incident de acet fel. Dacă nicio boală nu explică acest comportament, atunci ceva este ȋn neregulă cu litiera, cu nisipul sau cu zona ȋn care sunt amplasate acestea. Pisicile formează noi preferinţe pentru substrat sau zone foarte uşor dacă apucă să elimine de câteva ori. Cel mai adesea sunt atrase de suprafeţele moi la atingere sau lucioase, cu drenaj bun. Dar ȋnainte să caute alte zone sau substraturi prin casă, pisica ȋncepe să aibă o aversiune pentru litiera veche: ori nisipul nu este curăţat suficient de des, ori litiera a devenit incomodă odată cu creşterea/ȋmbătrânirea pisicii, ori este spălată cu detergenţi pe bază de clor, ori pisica a fost blocată ȋnăuntru de o altă pisică sau s-a speriat de ceva ȋn timp ce elimina, ori a asociat eliminarea acolo cu durerea cauzată de o afecţiune medicală, iar acum evită să o mai folosească.
Oricare ar fi cauza acestui comportament nedorit, nu pedepsiţi pisica sub nicio formă! Nu o băgaţi cu nasul acolo sau nu o loviţi şi nu strigaţi la ea dacă o surpindeţi sau mai rău, la cateva ore dupa ce a eliminat. Ii va creşte şi mai mult anxietatea şi ȋşi va căuta zone mai ascunse unde să elimine sau va aştepta să plecaţi din cameră ca să elimine.
Intervenţia se realizează ȋn funcţie de cauza identificată. In unele cazuri, simpla reorganizare a litierei rezolvă problema de eliminare. In alte cazuri este nevoie de timp şi de mai multe ȋncercări pentru a găsi ceea ce ȋi place pisicii ca zonă/substrat/litiera pentru eliminare. In cazul marcării, primul pas este sterilizarea pisicii. Apoi se vor identifica stresorii din mediu şi se va ȋncerca eliminarea lor sau blocarea accesului pisicii la aceştia. Oferirea de alternative pentru marcare poate fi de ajutor: suprafeţe pentru zgâriat (marcare vizuală şi olfactivă) sau pentru frecat cu obrajii (marcare olfactivă). In unele cazuri dispozitivele cu feromoni artificiali faciali pot reduce anxietatea resimţită de pisică ȋn mediul ei.
Concluzia este: nu disperaţi. Se pot ȋncerca multe pentru a rezolva problema de eliminare. Totul este să ȋi daţi o şansă pisicii şi să fiţi dispuşi să faceţi totul pentru ea.
Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Perioade indisponibile 2024: 26 septembrie-6 octombrie