Iarbă proaspătă pentru pisici

Iarba proaspătă pe care o consumă pisicile, dar şi câinii afară, pe spaţiile verzi se presupune că îi ajută în mai multe feluri. Posibilele explicaţii pentru acest comportament sunt multiple. Unul din motivele pentru care pisicile mănâncă iarbă ar fi că aceasta le induce voma, prin intermediul căreia elimină din stomac ceea ce nu este comestibil şi nu se poate digera. De exemplu, pisicile care vânează pradă naturală afară şi care au mâncat o pasăre,  vor elimina din stomac penele sau oasele.

Un alt motiv ar fi că iarba conţine fibre care ajută  pisicile  să elimine mai uşor ghemurile de blană prin intestine.

Mai există şi o explicaţie  conform căreia iarba conţine nutrienţi pe care pisicile nu îi pot obţine din dieta bazată pe carne. De exemplu acidul folic care este vital pentru pisici deoarece joacă un rol important în producerea de celule roşii, iar deficienţa de acid folic poate duce la anemie.

Dacă nu îi punem aduce iarbă prospătă de afară, ce putem face pentru pisica noastră?

Acest comportament normal al pisicii  îl putem încuraja în apartament prin plantarea unor seminţe de grâu, secară sau ovăz, cumpărate de la o sursă bio sau din magazinele pentru animale. Există kituri de seminţe care vin împreună cu o tăviţă de plastic şi cu un substrat în care seminţele pot germina. De asemenea, aceste seminţe vin şi separat si le putem planta într-un strat mic de pământ, într-un ghiveci. În aproximativ 10 zile planta ajunge la o înălţime potrivită pentru a fi oferită pisicii (cam 10 cm).

Este lipsa ierbii un motiv pentru care pisicile atacă plantele de apartament?

Pisicile atacă plantele de apartament din mai multe motive: poate fi vorba de plictiseală sau de atragerea atenţiei proprietarului, însă într-adevăr, lipsa ierbii poate sta la baza acestui comportament nedorit. Dacă îi oferim pisicii iarba de care are nevoie, aceasta va fi mai puţin tentată să roadă plantele ornamentale pe care le avem în ghiveci, plante care de cele mai multe ori sunt foarte toxice pentru animale.

 

 

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Perioade indisponibile 2024: 26 septembrie-6 octombrie