Pisicile ȋn manuscrisele medievale

Vă prezint astăzi câteva frânturi dintr-o carte pe care mi-am dorit-o de ceva vreme, “Cats in Medieval Manuscripts”, scrisă de Kathleen Walker-Meikle. Autoarea are un doctorat cu tema animalelor de companie din perioada târzie a Evului Mediu şi a mai scris două cărţi cu acest subiect: “Medieval pets” şi “Medieval Dogs”.

Pisicile apar ȋn bestiare (antologii medievale de fabule sau povestiri despre animale), ȋn texte filosofice, dar şi ȋn manuale de vânătoare. Însă foarte multe pisici au fost desenate pe marginile manuscriselor doar pentru a ȋnfrumuseţa textul şi a amuza cititorul.

Studiind textele din Evul Mediu şi modul ȋn care erau ilustrate pisicile, ne putem face o idee despre cum se raportau oamenii de atunci la pisici şi care era relaţia lor cu acestea. După cum se poate vedea şi ȋn poze, pisicile apar adesea alături de prada lor, şoarecii, deoarece vânătoarea şi stârpirea rozătoarelor  era principalul lor rol ȋn acele timpuri.

Aflăm din aceste texte  modul ȋn care oamenii interpretau anumite comportamente făcute de pisici. De exemplu, torsul era asemănat cu un cântec prin care pisica ȋşi exprimă bucuria şi ȋncântarea provocate de mângâierile unei persoane (Thomas de Cantimpré ȋn “ Natura lucrurilor”, sec. XIII). Din lucrarea lui Albertus Magnus, “Despre animale”, din acelaşi secol, aflăm că pisicilor le place să fie curate, iar din acest motiv imită spălatul pe faţă folosindu-şi o lăbuţă cu care, după ce o linge, ȋşi netezeşte blăniţa.  Cornelius Agrippa ne dă şi o explicaţie pentru natura solitară şi melancolică a pisicilor, dar şi a altor animale, şi anume faptul că acestea se află sub influenţa planetei Saturn.

În secolul al XIV-lea, Arnold de Liege compară modul ȋn care pisica se joacă cu şoarecele prins ȋnainte de a-l mânca cu modul ȋn care diavolul se joacă cu sufletele oamenilor. Ştim  foarte bine că pisicile nu au avut o viaţă prea uşoară ȋn Evul Mediu din cauza superstiţiilor şi a asocierii loc cu vrăjitoarele şi cu răul.

Se credea şi că pisicile au anumite proprietăţi vindecătoare. De exemplu, o bucată de carne de pisică sălbatică pusă pe picioare putea alina durerile provocate de gută. Ingerarea de fiere de pisică putea ajuta ȋn cazul ticurilor.

Din această carte fabuloasă mai aflăm că o pisică valora cât 3 vaci, dar doar dacă ştia să toarcă şi dacă prindea şoareci.

Dacă v-am făcut curioşi, vă ȋnvit să o cumpăraţi şi să vă bucuraţi şi de celelalte anectode, reale sau imaginare, despre micile noastre feline.

Sursa imaginilor şi informaţiilor:

Cats in Medieval Manuscripts (2019), British Library Publishing, London

Împărtăşiţi informaţiile cu alţi iubitori de pisici:

Perioade indisponibile 2024: 6-9 decembrie