Probabil aţi văzut cu toţii cum, pe timp de noapte, ochii pisicii par să se aprindă ca două lanterne colorate. Acest lucru se ȋntâmplă doar atunci când o lumină cât de mică ajunge la ochii pisicii, aceştia strălucind cel mai adesea ȋn nuanţe de galben şi verde.
Efectul se datorează unui strat de pe retină numit tapetum lucidum, care este ca o oglindă ce reflectă lumina, ȋmbunătăţind calitatea vederii pe timp de noapte. Imaginea obţinută este mai puţin clară şi fără prea multe detalii, ȋnsă pentru pisică este mai importantă mişcarea prăzii, la detectarea căreia ȋşi foloseşte şi alte simţuri, cum sunt auzul şi mirosul (Pollard, 2001).
Se pare că majoritatea pisicilor care au ochii albaştri, a celor cu blana albă sau a siamezelor nu au acest strat reflectorizant, iar la fel ca ȋn cazul oamenilor, atunci când lumina pătrunde ȋn ochii lor, apare efectul de ochi roşu.
Ca alţi prădători ȋn lumină slabă, şi pisicile sunt ȋnzestrate cu acestă specializare care le ajută să vâneze prada activă noaptea.
Ele nu văd ȋn ȋntuneric total, aşa că le puteţi ajuta să navigheze mai uşor prin casă lăsându-le o mică sursă de lumină, cum ar fi o instalaţie cu baterii sau o lampă de veghe.
Surse:
Pollard, M. (2001) The encyclopedia of the cat, Parragon Publishing