Folosirea regulată a litierei poate fi ceva firesc pentru o pisică încă din prima zi de adopţie, dar sunt şi cazuri în care acest subiect este unul delicat. Până pe la vârsta de 5-6 săptămâni, puii de pisică nu pot elimina singuri, astfel încât mama îi ajută lingându-le perineul. După această vârstă puii încep să caute materiale similare nisipului în care să elimine.
Sunt foarte multe motive pentru care pisica evită să folosească litiera: ceva este în neregulă cu litiera, cu nisipul, cu locul în care este pusă litiera, stresori în mediu, hormoni etc. Însă în articolul de faţă va fi vorba de motiv mai puţin cunoscut: durerea.
Când un animal simte o durere acută, poate să creadă că aceasta vine din exterior, şi nu din interior. De exemplu, o pisică care simte o durere în timp ce este în litieră sau în apropierea ei poate asocia experienţa dureroasă cu aceasta. Dacă durerea este suficient de severă, chiar şi o singură experienţă poate da naştere unei aversiuni pe termen lung faţă de litieră sau faţă de locul unde este pusă.
- Dacă asocierea durerii este doar cu litiera, pisica poate continua să folosească locul pentru a elimina, dar o va face în faţa litierei.
- Dacă asocierea durerii este atât cu locul cât şi cu litiera, pisica va căuta alt loc din casă unde să elimine.
- Dacă durerea este resimţită repetat în timpul eliminării, pisica va tot schimba locul.
- Dacă pisica are dureri doar când urinează, poate continua să defecheze în litieră, dar va urina în altă parte. Dacă pisica are dureri doar când defechează, ea poate continua să urineze în litieră, dar nu şi să defecheze.
Durerea din timpul utilizării litierei poate fi asociată şi cu alţi stimuli prezenţi sau evenimente externe care au loc în acelaşi timp. Aceştia includ:
- Prezenţa altor oameni sau animale
- Sunete, mirosuri
- O anumită perioadă a zilei. Acest lucru poate explica de ce, fără niciun motiv, pisica va folosi litiera în anumite dăţi, dar nu şi în altele. Deoarece durerea poate varia ca nivel de la o zi la alta în funcţie de natura problemei, eliminarea nepotrivită poate să apară cu intermitenţe.
Dar ce cauzează durerea din timpul eliminării?
Printre cauzele medicale care provoacă durere în timpul eliminării se numără afecţiuni ale tractului urinar, cum ar fi cistita care are ca simptome dificultăţi la urinare, urinare frecventă, sânge în urină, mieunat în timpul urinării datorat durerii şi lingerea excesivă a zonei genitale.
Osteoartrita este şi ea o afecţiune care cauzează dureri pisicii, iar aceasta va evita săriturile, se va juca mai puţin, îşi va alege locuri mai accesibile pentru dormit, va avea o toleranţă mai scăzută la atingere şi va elimina în altă parte dacă accesul la litieră este incomod.
Constipaţia este o altă afecţiune care cauzează durere pisicii când încearcă să defecheze, iar asta va duce la evitarea litierei în viitor.
Cum se poate interveni?
În primul rând, atunci când încep să apară accidente de eliminare prin casă, este necesar un consult la medicul veterinar pentru a stabili dacă există o cauză medicală care determină pisica să evite litiera. Odată identificată problema, se va administra un tratament medicamentos adecvat, iar acasă se poate interveni prin:
– oferirea mai multor litiere, în zone diferite ale casei, cu acces uşor la ele
– reasocierea litierei cu recompense de tip hrană şi laude atunci când pisica intră şi o foloseşte
– schimbarea completă a litierei dacă pisica nu poate fi desensibilizată şi refuză să o folosească în continuare, indiferent ce încercăm.
! Evitaţi pedeapsa de orice fel, doarece aceasta nu face decât să crească anxietatea şi disconfortul pisicii, care va căuta pe viitor locuri mai retrase în care se elimine, unde nu o puteţi vedea.
Surse:
- Atkinson, T. House-soiling Problems in Domestic Cats (2022) CABI
- Neilson J. Thinking outside the box: Feline elimination (2004). Journal of Feline Medicine and Surgery. 2004;6(1):5-11.