Ştiaţi că şi pisicile pot fi stresate?
Pisicile se simt în siguranţă într-un mediu familiar şi se stresează foarte uşor atunci când apar din senin modificări în acest mediu. Orice schimbare, cât de mică, cum ar fi rearanjarea mobilei sau schimbarea tipului de nisip ori a tipului de mâncare, pot fi factori care afectează negativ pisica.
Printre alte surse de stres pentru pisici se numără:
- moartea unui membru al familiei sau divorţ
- apariţia unui nou membru al familiei (copil, animal de companie, alte persoane)
- mutarea intr-o casă nouă sau schimbarea mobilei în casă ori renovarea acesteia
- abuz, neglijare
- boală, rănire
- dezastre naturale, incendii
- singurătate
Mai sunt şi alţi stimuli în mediu care pot supăra o pisică, cum ar fi:
- litiera în permanenţă murdară
- litiera pusă într-o zonă cu mult trafic şi zgomot
- mâncarea pusă lângă litieră
- schimbarea programului de lucru al proprietarului
- observarea unei pisici străine de pe geam
- lipsa locurilor în care să se poată ascundă
- traiul cu o altă pisică care este ostilă
- pedeapsa etc.
Atunci când pisica se confruntă cu unii din aceşti stimuli aversivi pentru o perioadă mai lungă de timp, putem vorbi de stres cronic cu consecinţe negative asupra sistemului imunitar, urogenital şi gastrointestinal. Pisicile pot dezvolta tot felul de boli cum sunt:
– boli ale tractului urinar
– infecţii ale sistemului respirator
– alergii
– boli de piele
– sindromul colonului iritabil
Atunci când pisica este stresată, ea ar putea începe să se ascundă, să mănânce mai puţin, să marcheze cu urină, să fie agresivă (în special agresivitatea redirecţionată), să se lingă foarte mult, în exces şi chiar să îşi facă răni din cauza asta.
Atunci când observaţi orice schmbare a apetitului, a nivelului de energie şi de implicare în joc sau în relaţiile cu ceilalţi, în primul rând trebuie să consultaţi un medic veterinar. Dacă problemele medicale au la bază stresul, atunci trebuie identificată sursa şi înlăturată sau schimbată atitudinea pisicii faţă de aceasta.
O recomandare generală ar fi: orice modificare trebuie introdusă treaptat în viaţa pisicii. Dacă vreţi să îi schimbaţi tipul de nisip, amestecaţi nisipul nou cu cel vechi, urmând ca pe cel vechi să îl scoateţi gradual din litieră, pe parcursul a mai multor zile. La fel şi în cazul dietei. Dacă urmează să vă mutaţi într-o casă nouă, pregătiţi pentru pisică o singură cameră în care să stea la început, apoi lasaţi-o treptat sa exploreze şi restul casei. Orice alt animal de companie trebuie şi el introdus treptat în viaţa pisicii rezidente etc.
Dacă în viaţa voastră anticipaţi o astfel de schimbare care poate afecta pisica, putem face împreună un plan de acomodare , astfel încât impactul să fie mai mic. Vă aştept cu un mesaj.